Arkivexperten krånglar gärna till det för tjuven

Arkivexperten krånglar gärna till det för tjuven menar Roland Ekerlin, grundaren av Arkivexperten i Norr AB, beläget i Piteå. Två fenomen som ökar i samhället är antalet inbrott samt medvetenheten för riskerna att bli utsatt för inbrott hos såväl företag som hos privatpersoner. Inte minst media bidrar till att öka medvetenheten hos befolkningen.

Arkivexperten i Norr AB har sina lokaler i Munksund strax utanför Piteå. När vi kommer in i butiken välkomnas vi hjärtligt av Roland och Mattias Ekerlin samt Magnus Persson och får gå en liten husesyn. Här är det fullt av all världens varianter av kassaskåp och andra grejor, stora som små. Snart får vi klart för oss att det vi ser endast är någon promille av hela sortimentet. Hela sortimentet skulle aldrig få plats i de här lokalerna men det behövs inte heller för den mesta försäljningen sker via telefon och via en av Sveriges största webbutiker inom branschen och det finns flera stora lager i södra Sverige.

Roland Ekerlin – grundare och ägare av bolaget – hade efter tre decenniers karriär i en av landets större banker arbetat en hel del med säkerhet och säkra arkiv. 2002 bestämde han sig för att byta karriär. Det föll sig naturligt att fortsätta med kombinationen arkiv och säkerhet men i egen regi.

Från början var affärsidén att leverera digitala och smarta dataarkiv till företag som oftast har omfattande behov av arkivering. Digitala arkiv i all ära men närheten till förvaring av allt från fotoalbum, smycken och arvegods till värdepapper och kontanter kvarstod och gör så än idag. Vägen till försäljning av kassaskåp, traditionella arkiv och värdeförvaring var därmed kort.

Numera så är Arkivexperten en av de största enskilda leverantörerna i Sverige av allt från klassiska kassaskåp till små smarta nyckelförvaringar. Däremellan finns arkivlagerhyllor, vapenskåp, brandskyddande skåp till förvaringsskåp för att nämna några av alla de tusentals produkterna.

Skydd från stöld och brand

Det gemensamma är att skydda människors tillhörigheter från brand och stöld.
– Ju mer vi kan krångla till det för tjuven, desto bättre, säger Roland.
Mattias visar oss intressant statistik som också bekräftar Arkivexpertens ökade försäljning till den privata marknaden. För några år sedan var det bara någon enstaka procent av försäljningen som gick till privatpersoner men föregående år uppgick den till 15% och såväl Roland som Mattias känsla är att den ökar ytterligare. Media har också upplyst och bidragit till en allt större medvetenhet.

– När vi förr var ute på exempelvis Noliamässan så ansåg de flesta privatpersoner att de inte hade något av värde men inställningen har förändrats, berättar Mattias och fortsätter.
– Det är inte bara pengar och smycken som folk upptäckt vara värt att skydda. Arvegods, fotografier, nycklar och likande som har ett personligt affektionsvärde är egendom som allt mer värnas om.

– Efter en bostadsbrand så är ofta i princip allt förstört. Har det inte brunnit upp så är det personliga rök- och/eller vattenskadat. Många har börjat förstå behovet av skydd, säger Roland.
– En del har bara kvar de kläder de för tillfället bär på sig efter en brand. Men har man ett brandsäkert värdeskåp, om än bara av mindre enklare slag, så kan det ta upp till en timme innan innehållet börjar ta skada, fortsätter han och Mattias inflikar.
– Förr hade fler personer bankfack på banken men med ökade bankfackavgifter så är det allt fler som avstår från bankfack och övergår till att förvara saker säkert i hemmet. Folk är rädda om det de har och försäkringsbolagen ställer allt högre krav.

Skydda omgivningen

Lika viktigt som att skydda saker från utifrån kommande skador och stöld kan det vara att skydda omgivningen mot det som ska förvaras. Vi talar om vapen och ammunition, explosiva ämnen som fyrverkeripjäser och till och med dynamit. Men även brandfarliga ämnen som vanlig gräsklipparbensin och andra kemikalier är viktigt att skydda omgivningen ifrån.
Huvuddelen av all försäljning går dock till små och stora företag samt landets offentliga sektor och myndigheter. Med stolthet berättar Roland att Arkivexperten levererar säker förvaring och kunskap till bland annat 273 av landets samtliga 290 kommuner, till försvaret och även polisen.
– Allt det levererar vi från lilla Piteå.

Bolagets framgångsfaktorer är bland annat egen import och produktutveckling i direkt samarbete med tillverkarna. Arkivexperten är pionjärer i den här branschen med webbförsäljning. De var igång redan Januari 2007 med sin webbutik. Idag en av landets största inom branschen, fullproppad med säkerhetsprodukter. Via webbutiken kan du dygnet runt också få ta del av gedigen kunskap genom funktionen ”ArkiWiki” som är en faktasamling.

Dessutom tillämpas ett slags ”bonusgaranti-år” på de produkter de levererar, det vill säga: fabriken tillhandhåller ett års garanti på sina produkter och Arkivexperten plussar på med ett extra års garanti. I praktiken två års garanti.
Men kanske viktigaste av allt är ändå – även om den absolut största försäljningen går via telefon och Internet – den kunniga personalen som brinner för hög personlig service.
När telefonen ringer svarar man. Högst upp på Arkivexpertens hemsida exponeras personalen med namn och bild.
– Det är otroligt viktigt att kunden får ett ansikte på den de talar med när de ringer, säger Roland.
Policyn är att du direkt ska få svar av en livs levande människa när du ringer till Arkivexperten på kontorstid men också att finna lösningar.

Inte bara försäljning

– Kassaskåp är tunga grejor, säger Mattias Ekerlin.
– Vi ordnar så leveransen inte bara hamnar på rätt adress utan också den bärs in och installeras på rätt plats, fortsätter han.
För några år sedan skulle ett kassaskåp levereras och installeras på övervåningen i en träfastighet uppe i Abisko. Inget konstigt med det förutom att skåpet vägde 1,2 ton!
– Det var inte att tänka på att försöka via husets gamla trätrappa. Men efter lite funderande med kreativitet och ett antal telefonsamtal ordnades det hela med en kranbil, lite lirkande och baxande via en balkong.
– Att ordna ett sådant projekt uppe i Abisko är inte ”bara så där” men vi fick till det ännu en gång, avslutar Mattias.

 

 

Telefon:
0770-22 01 22 Huvudnummer
– Personligt svar direkt!
– Inga onödiga knappval i växeln!

Om ingen skulle svara på huvudnumret, ring:
070-280 46 91 Mattias
070-691 23 78 Roland
073-802 60 88 Magnus
070-669 90 59 Bosse
070-285 71 30 Kent
073-503 45 25 Linda

Telefontider:
Klockan 8-17 helgfria vardagar
Stängt för lunch 12-13

Övriga tider går det bra att kontakta oss via kontaktformuläret under
fliken Kontaktformulär eller via info@arkivexperten.se